2013. december 12., csütörtök

Répaleves mindenek felett

Az egyszerű dolgokat szeretem, mint ez a répaleves. Recept van? Miért, te mit tennél bele?

Az eredetije abban a könyvben található, amit húsz éve nászajándékba kaptunk. Akkoriban sem volt titok, hogy zöldrajongó vagyok;-) Ezt a szimpla levest mindenki a szája íze szerinti feltéttel variálhatja. Mindenevőknek kolbászgombóccal ( darált kolbász, tojás, zsemlemorzsa ), vegetáriánusoknak sajtos vagy túrós galuskákkal, vegánoknak pedig pirított magvakkal tálalva isteni. Ma este vendégeskedés volt nálunk és a legújabb változattal rukkoltam elő, amihez pirított diós gombóc és apróra vágott petrezselyem dukált.



Hozzávalók ( 4 személyre )
leveshez:
- 50 dkg sárgarépa
- 1 liter zöldséglé ( 1 ek. vegamix a főzőlébe )
- só, citrombors, nádcukor, frissen facsart citromlé az ízesítéshez
- 2-3 ek. kókusztejszín
diós gombóchoz:
- 10 dkg pirított dió ( fele darálva, másik fele durvára vágva )
- 1 ek. vaj
- 3-4 ek. tönkölydara
- 1 egész tojás

A sárgarépát a tisztítás után feldarabolom és a vegamixes főzőlében 30 percig főzöm, majd turmixolom. A lábosba visszatöltve hozzáadom a citrom levet, cukrot, sót és borsot. Én személy szerint azt szeretem, ha a savanykás íz dominál, legalább egy fél citrom levét bele eresztem. 
A gombóchoz a diót előző este beáztatom. Leszűrve róla az áztató vizet a sparheltben szoktam megszárítani és kicsit megpirítani. Mindez egy elektromos sütőben is elvégezhető. Utána a dió adag felét ledarálom, a másik felét pedig egy éles késsel durvára vagdosom. Keverő tálba hozzá adom a vajat, a búzadarát, a tojást és egy csipet sót. Összegyúrom nagy gombóccá, majd hagyom fél órát pihenni. Kisebb lábosban vizet forralok és ebben főzöm ki  10 perc alatt a nagy gombócból formált sok kis gombócot. Miután kész, leszűröm és a répaleveshez adom. Tálaláskor adhatunk hozzá még kókusztejszínt és apróra vágott friss petrezselymet. 


Szemfüles olvasók észlelhetik, hogy a kép és a szöveg nincs összhangban:-) Cottage cheese-es gombócok vannak a levesben diós helyett, pirított tökmaggal lett meghintve apróra vágott petrezselyem helyett  és ráadásul a főtt répának csak a fele került a turmixba, így répa darabok is úszkálnak a tányéron. Mert nálunk nincs  két egyforma répaleves... így válik megunhatatlanná ez az egyszerű étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése