2013. december 2., hétfő

Kontúrok és csavarok

Még egy kis RD;-) A csapat egyszerűen szuper volt ... kezdünk focicsapattá duzzadni. Annyian voltunk a konyhában, hogy egymást tapostuk, de a vendégek kiszolgálása így volt zavartalan. Szokták tőlem privát kérdezni, hány ember szükséges ilyenkor a stábban. Nos vegyük csak számba. A konyhából két útirányba tudtunk teríteni, a műhelyszoba jobbra, míg a lakóelőtérben terített asztal balra esett. Logikusnak tűnt, a két irányhoz két pincér szükséges. Aztán kell egy italkeverő mindenes, főképpen, ha a gyömbérfőzetet is akkor forraljuk, amikor  a vendégek az asztalnál ülnek;-) A mosogatólány/fiú poszt állandó, a végére így is romokban hever majd minden,  legalább míg az esemény folyik tartsuk fenn az átláthatóság állapotát:-) Szükséges még egy jó ízlésű stylist Adél személyében, aki spontán érkezett fotós barátnővel  és egy óra leforgása alatt megoldotta a terített asztalok körítését, tündérmesét varázsolt a környéken kis kosárba gyűjtött ágakból, levelekből és kavicsokból. Aztán nem árt jó előre leosztani azokat a területeteket, amikben nem állunk a helyzet magaslatán ( ilyen nálam a sütitéma ) és meghívni vendégcukrásznak Pankát, aki ismét harmonikus, évszakhoz illő csemegével koronázta a menüsort. Bármikor jól jön egy-egy önkéntes beugró a fiaim személyében az üres posztokra, ami leginkább a mosogató környékén szokott képződni. Hánynál is tartunk? Ohhh és egy csapatkapitány, aki a Zöld Múzsáknál a leggyengébb láncszem. A jó koordináció lenne a feladata, de szerencsére ennek hiányában is tudja mindenki, mikor mit kell tennie;-) Túlzás volt  a focicsapat, de nyolc-kilencen így is akcióban voltunk. Nyilván ez a létszám a hagyományos értelemben vett éttermi kiszolgálás és a többfogásos menü reprezentálásából fakad, de egyre jobban és flottabbul zajlik minden, a végén még éttermet nyitunk;-)A hokkaidós kínálatot unásig próba főztem, és a recept eredetijén nem sokat változtattam. Ha szeretnétek elkészíteni, akkor a linkelt oldal angolsága ellenére tökéletesen követhető a recipe, bátran főzzétek, isteni a végeredmény. Egyedül a tálalásba vittünk csavart, miszerint egy helyi termelőtől beszereztünk nagyjából negyven egyforma hokkaidó tököt, amiket kalapolás és magkivájás után olajjal kikenve sütőben előre megsütöttünk, majd a kész egytálételt ezekben szervíroztuk.
A grillezett cukkinitekercs kókusztejes karalábéval izgalmasabb fogásnak ígérkezett, mivel hárman gyúrtuk a töltelékét össze és már pár órával később sem tudtuk felidézni, mit tettünk bele.  Minőségbiztosításra szakosodott barátom szerint ezen a jövőben változtani kell:-) Most megpróbálom újból végiggondolni, ha itt lenne előttem a tál, mit kerülne bele? Mindenevő barátaim visszajelzése alapján annyit tudok mondani róla:  "kolbászízű" a töltelék...no comment;-) Mi kell a kolbászízhez? A töltelék alapja főtt köles ( ezt érdemes egy nappal előbb megfőzni, hogy másnapra betonná álljon össze a lábosba, 3:1 arányban a víz és a köles ). Ha a főtt köles mondjuk két egységnyi, akkor adjunk hozzá egy egységnyi füstölt tofut ( itt van a kolbász kutya elásva ). Vágjunk nagyon apróra újhagymát, bocskor vagy kápia paprikát és nyers spenót levelet. Fűszerezéshez használtunk:  frissen préselt fokhagymát, őrölt köményt, citromborsot, citrom levet, sót és hidegen sajtolt papikamag olajat. Ez utóbbi színezte csodás piros árnyalatúra a masszát.
Közepes méretű cukkiniket hosszában felszeleteljük centi vastagra, majd mindkét oldalát fokhagymás olivaolajjal megkenve bedugjuk a sütőbe grill fokozatra kb. 15 percre. Kivesszük és a masszával vastagon megkenjük a tetejét és óvatosan tekercseket formázunk belőle. Türelemjáték, de a látványért megéri. Hosszú szálakra gyalult párolt karalábéval tálalhatjuk, amit sóval, borssal, szerecsendióval ízesíthetünk, majd kókusztejjel adhatunk neki krémes állagot. Kimondottan  mutatós vegán étel, de ha mindenevőként  könnyű vacsira vágytok, akkor is kiváló!


fotók: Takács Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése