2013. augusztus 21., szerda

Kék szilva krémleves

Voltak a menüsornak régen eltervezett pontjai, mint például a  hideg kapros uborka leves, ami rogyásig lett próba főzve, kóstolva. Őszinte leszek, a jeles napon már ránézni sem nagyon bírtam;-) A kék szilvát - nagyon jó fajtát - viszont az utolsó pillanatban ajánlotta fel nekünk egy kedves ismerősünk, szombaton frissen szedve érkezett be a Zöld Múzsa konyhába és a legnagyobb ( 10 literes ) fazekamba landolt. Pofon egyszerű az elkészítése. Némi növényi zsírra feldobjuk a megmosott és kimagozott szilvát, megszórjuk nádcukorral, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. Pároljuk kicsit, hogy az ízek jól összeérjenek. Kb. 10-15 perc után egyszerűen lehúzom a tűzről és hagyom kihűlni a "lekvárt". Közben elkészítem a házi kókusztejet és ezzel fogom a levest higítani, krémesre turmixolni. A kókusztej pikáns ízt kölcsönöz a szilvalevesnek. A végén tálaláskor lehet hozzá keverni növényi tejszínt ( zabtejszín ), de jó minőségű ( 80% kakaótartalmú ) csokireszelékkel is páratlan ízélményt nyújt. Behűtve másnap az igazi. Zöld Múzsa csapattársamat idézve: - "Világbajnok!";-) 


Kék szilva krémleves:
- 1 kg érett szilva
- 1 liter házi kókusztej
- 2 dl zabtejszín
- 1 ek. kókuszolaj
-  nádcukor ízlés szerint 
- 2 tk. őrölt fahéj
- 2 tk. őrölt szegfűszeg

3 megjegyzés: