2014. március 14., péntek

Turbolyás répaleves mungóbab lepénnyel

Tegnap éjjel félálomban összegabalyítottam a turbolyát a sárgarépával...újabb narancs-zöld színkombinációjú étel, wow! :-) Még éppen volt itthon hozzá egy csokor turbolya.  Elég szénhidrát dúsra sikeredett ez a hét, így a könnyed krémleves méltón zárta a dolgos napok ebédjeinek sorát. Múlkori együtt főzésünkkor kedves barátosném megjegyezte, hogy miért is indítjuk a krémlevest zsiradékon? Ő még sosem tett bele olajat- mondotta. Erősen rákaptam a házilag ízesített olajokra, szinte mindig érlelődik egy "csodaolaj" a hűtőben, amelynél az alap a sok fokhagyma, de ezen felül is adok neki egy-egy kedvenc fűszert. Általában saláta olajként funkcionálnak. Most éppen egy végtelen izgalmas és új próbálkozás pihent ( fokhagyma, reszelt gyömbér és koriander porfűszert tettem bele + pici citromlevet ) és várta az újabb bevetést, gondoltam kipróbálom a vízbe főtt zöldséges krémlevesnél, a turmixolás során csorgatok hozzá  keveset.



Turbolyás répaleves:
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- fél zsenge zeller gumó, zellerzöld is mehetne bele, de az elszínezi a narancssárga levest ;-)
- kisebb vöröshagyma
- 1 szem burgonya ( elhagyható )
- 1 ek. vegamix a főzővízbe
- só, bors, kömény ízlés szerint
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Az egyik répát különös bánásmóddal vékony karikákra vágjuk és ezt egy kicsi lábosba rövid ideig pároljuk enyhén sós és citromos vízbe. A többi zöldséget zsiradék nélkül beletesszük egy másik (nagyobb ) edénybe és annyi vízben, hogy éppen ellepje feltesszük főni. Ízesíthetjük kedvünk szerint, sóval, borssal, köménnyel és vegamixel. Nem kell agyonfőzni, elég, ha a burgonya megpuhuljon, máris mehet az egész a turmixba. És itt jön a csodaolaj esete, amikor belecsurgattam belőle egy fél decinyit. Mennyei illatok és a végeredményen abszolút nem lehet érezni, hogy az olaj, mely fázisban került az ételbe, egészségünk szempontjából viszont kétségtelen, ez a variáció ( olaj utólagos belecsurgatása ) sokkalta kíméletesebb és egészségesebb. A külön megpárolt sárgarépa karikákkal és apróra vágott friss turbolyával tálaljuk...vagy az alábbi képen látható mungóbab lepénnyel.



Turbolyás mungó lepény:
- 10 dkg áztatott mungó bab
- egy marék friss spenót
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, kömény ízlés szerint
- kevés olaj a sütéshez
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Minden összetevőt tegyél egy tölcséres turmixba és hozzá annyi vizet, hogy palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb tésztát kapjál. Enyhén kiolajozott teflon serpenyőbe kisüthető. Mikor a serpenyőbe beöntöd a tésztát, tégy rá néhány szál friss zöldet ( lásd képen turbolya ), hogy ne csak finom, de szép is legyen az étel. 
Mivel ez egy sós lepény, ajánlok hozzá bármilyen wokban készült fűszeres zöldségételt és nyers salátát, de jelen esetben a répaleves mellé is kitűnő feltét. 

2 megjegyzés:

  1. A mungóbabot tényleg nem kell megfőzni? Mennyi ideig áztatod? Nekem valahogy nyersen nagyon keménynek tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, most vettem észre a kérdésed. Igen a mungó bab csak áztatott, legalább 12 órát szoktam mielőtt a lepényhez felhasználom... szóval előző este, a másnapi ebédhez. A turmix teljesen sima palacsinta tésztát csinál belőle és a lisztességével tökéletes lepények süthetők belőle. Nekem is bizarrnak tűnt, mikor először találkoztam vele a neten, de zseniális... próbáld ki!

      Törlés