Imádom. Gyerek korom óta. A darált husisat is szerettem, de már a múltté. Ideje volt átlényegíteni. Akik a nyáron Nyalkán nyaraltak velünk a textiles alkotótáborban, tudják miről beszélek. Vegán-olasz beütéssel került az asztalra, a tányérokat pedig fényesre nyaltuk. Nem túlzok. Szoktam én olyat?;-) Ma ismét terítékre került, de még kétszer egyformát nem főztem, így a recept, amit megadok is csak a mai napra szól. Holnap kötelező átkölteni... nektek is! Hónapokkal ezelőtt találkoztam Annáéval. Tetszett. Bátor kísérletezőként kihagytam belőle a tojást, csúfos vége lett, elég ha én emlékszem rá. A kudarc szülte a kápia paprikás, sütőben sütött változatot. Kell a kudarc, lehet belőle továbblépni;-)
bevásárló lista:
4-5 szép kövér kápia paprika
töltelék hozzávalói: olaszos paradicsommártás hozzávalói:
1 bögre főtt barnarizs 1/2 liter paradicsomlé
1 kisebb fej hagyma 3-4 szem húsos paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma 1-2 szem zöldpaprika
1 szál sárgarépa 1 kisebb fej hagyma
2 szelet nyers sütőtök 1ek. kókuszolaj
1 szelet zeller ( + pár levél zöldje ) 1-2 gerezd fokhagyma
1/2 bögre főtt vörös bab vagy lencse bazsalikom, oregano
só, citrombors, kömény cukor, só
1 ek. beáztatott lenmag átturmixolva
A töltelékhez aprítógépbe tesszük a hagymát, zellert, sütőtököt, répát valamint a vörös babot. Pépesre turmixoljuk, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst és a zúzott fokhagymát. Fűszerezzük és a kicsumázott és félbevágott, olivaolajjal kikent kápia paprikákba töltjük a tölteléket. Először alacsonyabb hőfokon sütjük, míg a paprikák is megpuhulnak, majd egy nagyobb hőmérsékleten fejezzük be a sütést, hogy a töltelék szépen megpiruljon.
Míg a paprikák sülnek, addig elkészíthetjük az olaszos beütésű paradicsom mártást. A kókuszolajon megdinszteljük a hagymát, paprikát, legvégül a paradicsomokat ... fűszerezzük és felöntjük a paradicsomlével. Nem szoktam agyonfőzni, inkább pár perc után lehúzva a tűzről, friss bazsalikomot és oragánót morzsolva bele átturmixolom az egészet. Így a mártás sima lesz, de a hőkezelése kíméletesebb.
Pirított rozskenyérrel fogyasztható, de kenyér nélkül is laktató étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése