2014. június 13., péntek

Pizza Péntek

Írhatnám péntek tizenhárom, de jó lesz ez a pizza péntek. Már csak azért is, mert Nia barátnőm joggal várja tőlem a VKF!64. fordulójának nevezését. És mivel azt tartják, hogy a mai nap tízmilliószoros energetikával bír, gyarló módon egy színes pizzába fogalmaztam meg a jövővel kapcsolatos kívánságaimat, hátha visszaszáll rám... csak könyörgök ne tízmillió pizza formájában... konvertálást szeretnék kérni. Na de ezt majd megdumálom a felsőbb erőkkel, nektek pedig ismétlésként álljon itt a bevált receptúrám pizza ügyben.


Annyit fűznék hozzá, hogy a lisztet felesben szoktam adagolni, 10 dkg teljes kiőrlésű és 10 dkg fehér tönkölyliszt. Pizzát ebből szeretek sütni, bár még a rozsos is bejön nekem. A feltét alá pedig ízlés dolga, hogy piros vagy fehér masszát kentek. A piros nálam házi készítésű paradicsomos szósz, a fehér pedig tejföl ( vegánoknak napraforgóból turmixolt magtejfölt ajánlok ) és zöld fűszerekből készült pesto. Amit találtam a kertben: bazsalikom, oragano, zsálya + virága, lila bazsalikom, lilahagyma, zúzott fokhagymával és olívaolajjal. 
Mindezekkel megkenem a tésztát, aztán fantázia és kedv kérdése, hogy mely zöldségek kerülnek rá és milyen alakzatban. Szeretek játszani vele, ilyenkor beengedem a konyhába a kreatív textiles lényem...a varrott hangulatbonbonjaim után hívjuk ezt a kerek valamit hangulatpizzának. Esetleg van jobb ötletetek?





Sütés után picit veszít az élénk színeiből, de akkor meg az benne a jó, hogy a megkaramelizálódott zöldségekkel a tészta nagyon rendben van, istenien finom. Próbáljátok ki ezt a naturálisan ízletes változatot!

1 megjegyzés: