2015. november 11., szerda

Antiaktuális

Ez a sütőtökös chilis bab tavaly novemberben jelent meg a 100fok oldalán. A reggeli verőfényben - amikor is a hőmérő higanyszála az előrejelzés szerint húsz fokig fog felkúszni, -  kinéztem az ablakon,  és a tudatalattim rejtett bugyrából, talán éppen antiaktualitása miatt jutott a az eszembe. Lesz még hideg a télen, sütőtök a piacon, mentségemre.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Íme itt egy melengető tartalmas étel a hidegebb napokra, belső testhőmérsékletünk szinten tartására és egyben a téli szezonális zöldségek közül  sütőtök repertoárunk bővítése. Olyan fondorlatos módon került bele az autentikus mexikói chili con carne egytálételbe a sütőtök a hús helyett, szinte észrevehetetlen és annyira jól játssza a szerepét a mexikói konyha főszereplői mellett, hogy húsevő barátaim is hiányérzet nélkül keltek fel az asztaltól. Ez ám az igazi alakítás! 

Tápláló, hideg téli napok ( akár több napra  előre is megfőzhető ) egytálétele.



Sütőtökös chilis bab

Hozzávalók:
- 1-1.5 kg sütőtök
- 25 dkg száraz fejtett vörös bab és a főzőleve is
- 25 dkg fagyasztott kukorica ( amíg kapható a piacon, addig friss csöves )
- 1 szál fehérrépa
- 2-3 ek. vaj és olívaolaj ( opcionálisan kókuszszír )
- 2-3 ek. kukoricaliszt
- 1-1 piros és zöld húsú paprika apróra vágva
- 1 nagy fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3-4 dl paradicsomlé 
- 2-3 szem friss paradicsom apróra vágva
- 2-3 kisebb chili paprika és ízlés szerint cayenne bors
- 1 ek. római kömény
- 1 ek. natur kakaó
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. majoranna
- só ízlés szerint

Tálaljuk tejföllel és apróra vágott petrezselyemmel, újhagymával. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A babot előző este beáztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük és annyi tiszta vizet öntünk rá a lábosba, amennyi éppen ellepi. Fűszerezhetjük a főzővizet babérlevéllel és szemes borssal, sót ne adjunk hozzá, mert akkor a bab nem fog megpuhulni. A főzés során ellenőrizzük a főzővíz mennyiségét és ha szükséges, pótoljuk. 
Egy másik lábosban felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az olívaolajat és rászórjuk a kukoricalisztet. Pár percig pirítjuk, majd belekeverjük az 1 cm-es darabokra felvágott sütőtököt, fehérrépát, piros paprikát, hagymát, belepréseljük a fokhagymát és felöntjük a paradicsomlével. 10-15 percnyi főzés elé ahhoz, hogy a sütőtök megpuhuljon. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a főtt babot levével együtt, a kukoricát és a fűszereket. Forrástól számítva még legalább 10-15 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. 

Kisebb gyerekfej nagyságú, kivájt belsejű és sütőben megsütött japán hokkaido tökökben tálalva már luxus kategória ;-)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése