Zsályás vörösbab pástétom lilahagyma karikákkal:
- 20 dkg vörösbab
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 2-3 ek. olivaolaj
- egy marék friss zsályalevél
- só, bors ízlés szerint
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- A vörösbabot egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap (sótlan ) vízben puhára főzzük ( 1.5-2 óra ).
- A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olivaolaj elegyén megpároljuk.
- Egy késes aprítóba a megfőtt babot, a párolt hagymát, hidegensajtolt olajat és a fűszereket beletesszük és rusztikus állagúra turmixoljuk.
- Lila hagyma karikákkal tálaljuk.
Sült kápia paprikás, rozmaringos pesto retekcsírával:
- 7-8 szem kápia paprika
- 1 csésze áztatott napraforgómag
- olivaolaj
- fél dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- friss rozmaring ágak
- só ízlés szerint
- sörélesztő pehely opcionálisan
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- A kápia paprikákat megmossuk, majd szárazra törlés után beolajozzuk a héjukat.
Sütőpapírral bélelt sütőben 175 fokon kb. 40-45 percig sütjük ( félidőnél megforgatjuk ).
Miután megsültek, kivesszük őket és alufóliával betakarjuk, hogy dunsztolódjanak.
Kihűlve a héjuk így könnyedén lehúzható.
- A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olivaolaj elegyén megpároljuk.
- Egy tölcséres turmixba a sült lehéjazott kápia paprikát a párolt hagymával, a napraforgómaggal, a friss rozmaringgal és a fél dl olajjal simára turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, valamint sörélesztő pehellyel pikantériáját fokozhatjuk.
- Pirított szezámmaggal vagy retekcsírával tálaljuk.
Majorannás négymagos pástétom snidlinggel:
- fél csésze napraforgó
- fél csésze tökmag
- fél csésze lenmag
- fél csésze szezámmag
- egy csésze zabpehely
- 2-3 ek. olivaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- majoranna, kömény, só ízlés szerint
- víz ( a megfelelő állag eléréséhez )
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- A magokat áztatjuk ( előtte való este érdemes beáztatni ), majd az áztató vizet leszűrve kiszárítjuk ( aszalógépben vagy elektromos sütőben ). Ezután kávédarálón ledaráljuk őket.
- A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olivaolaj elegyén megpároljuk, majd a zabpelyhet is rádobjuk és hozzáadunk annyi vizet, hogy a főzés során ( max. 10 perc ) sűrű krémmé álljon össze.
- Miután kihűlt a ledarált magokkal együtt leturmixoljuk. A magok elég sok vizet felvesznek, így a vizet turmixolás közben folyamatosan adagoljuk a masszához.
- Ízlés szerint fűszerezzük, majorannával, köménnyel és sóval.
- Snidlinggel tálaljuk.
Nagyon jól hangzik. A kérdésem, hogy a kiszárított magokat mivel darálod le?
VálaszTörlésmelyiket mivel... mert a kisebb magokat: szezám, lenmag kávédarálón ( nem kávézunk ), a nagyobbakat pedig diódarálón. Nálam ezek már állandósult helyükön vannak a pulton, sőt a diódarálót a férjem jól oda is csavarozta.
TörlésSokáig azt gondoltam, hogy ez egy újabb tudományos őrület, mármint a magáztatás, míg ki nem próbáltam és tapasztaltam, hogy a magok íze is más lesz, nem beszélve az emészthetőségről.
Köszönöm az infókat. Jelenleg mindkét szerkezet otthon maradt, keresek valami alternatívát.
VálaszTörlés