2014. március 2., vasárnap

Mit kenjünk a kenyerünkre?

Ez egy visszatérő kérdés amit sokat és sokszor kérdezik, amikor emberek  szakítanak a rámás párizsis zsemlyével. Otthonról nagyjából a tojáskrémet, meg a túróból készült kőrözöttet hoztam élményként magammal ( és ez nem elmarasztalás anyám felé, mert ő a legnagyobb támogatóm a reform táplálkozásban ). Fantáziátlanságom egészen addig tartott, amíg a vegán alapanyagokkal szorosabb ismeretségre nem léptem, egy év elteltével kinyílt a pástétom világ. Legutóbbi Zöld Múzsa svédasztalon három nagy kedvencet kóstoltattunk meg vendégeinkkel.

Zsályás vörösbab pástétom lilahagyma karikákkal:

- 20 dkg vörösbab
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
-  fél dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 2-3 ek. olivaolaj
- egy marék friss zsályalevél
- só, bors ízlés szerint
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- A vörösbabot egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap (sótlan ) vízben puhára főzzük ( 1.5-2 óra ).
- A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olivaolaj elegyén megpároljuk.
- Egy késes aprítóba a megfőtt babot, a párolt hagymát, hidegensajtolt olajat  és a fűszereket    beletesszük és  rusztikus állagúra turmixoljuk. 
- Lila hagyma karikákkal tálaljuk.

Sült kápia paprikás, rozmaringos pesto retekcsírával:

- 7-8 szem kápia paprika
- 1 csésze áztatott napraforgómag
- olivaolaj
- fél dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- friss rozmaring ágak
- só ízlés szerint
- sörélesztő pehely opcionálisan
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- A kápia paprikákat megmossuk, majd szárazra törlés után beolajozzuk a héjukat. 
  Sütőpapírral bélelt sütőben 175 fokon kb. 40-45 percig sütjük ( félidőnél megforgatjuk ). 
  Miután megsültek, kivesszük őket és alufóliával betakarjuk, hogy dunsztolódjanak. 
  Kihűlve a héjuk így könnyedén lehúzható.
A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olivaolaj elegyén megpároljuk.
- Egy tölcséres turmixba a sült lehéjazott kápia paprikát a párolt hagymával, a napraforgómaggal, a friss rozmaringgal és a fél dl olajjal simára turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, valamint sörélesztő pehellyel pikantériáját  fokozhatjuk.
- Pirított szezámmaggal vagy retekcsírával tálaljuk.

Majorannás négymagos pástétom snidlinggel:

- fél csésze napraforgó
- fél csésze tökmag
- fél csésze lenmag
- fél csésze szezámmag
- egy csésze zabpehely
- 2-3 ek. olivaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- majoranna, kömény, só ízlés szerint
- víz ( a megfelelő állag eléréséhez )
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- A magokat áztatjuk ( előtte való este érdemes beáztatni ), majd az áztató vizet leszűrve kiszárítjuk ( aszalógépben vagy elektromos sütőben ).  Ezután kávédarálón ledaráljuk őket.
- A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olivaolaj elegyén megpároljuk, majd a zabpelyhet is  rádobjuk és hozzáadunk annyi vizet, hogy a főzés során ( max. 10 perc ) sűrű krémmé álljon össze.
- Miután kihűlt a ledarált magokkal együtt leturmixoljuk. A magok elég sok vizet felvesznek, így a  vizet turmixolás közben folyamatosan adagoljuk a masszához.
- Ízlés szerint fűszerezzük, majorannával, köménnyel és sóval.
- Snidlinggel tálaljuk.






3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik. A kérdésem, hogy a kiszárított magokat mivel darálod le?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. melyiket mivel... mert a kisebb magokat: szezám, lenmag kávédarálón ( nem kávézunk ), a nagyobbakat pedig diódarálón. Nálam ezek már állandósult helyükön vannak a pulton, sőt a diódarálót a férjem jól oda is csavarozta.
      Sokáig azt gondoltam, hogy ez egy újabb tudományos őrület, mármint a magáztatás, míg ki nem próbáltam és tapasztaltam, hogy a magok íze is más lesz, nem beszélve az emészthetőségről.

      Törlés
  2. Köszönöm az infókat. Jelenleg mindkét szerkezet otthon maradt, keresek valami alternatívát.

    VálaszTörlés