2014. október 8., szerda

Sült alma

Már arra sem emlékszem, kinek az ötlete volt ... az enyém, vagy zöld múzsás barátaimé? Mikor augusztus végén  megálltunk Zsófival a Baráti Díszfaiskola előtt, tudtam hogy jó helye lesz itt a Zöld múzsa tökös asztalnak. Dóri, a tulajdonos is támogatta az ötletünket. A szeptemberi időjárás adott csak aggodalomra okot, kifogunk e egy napos délutánt, mert sem esőnapot, sem esőhelyszínt nem kerestünk. Ahogy szoktam, feltettem mindent egy lapra! Nem kívánom senkinek a készülődés két napját, amikor folyamatosan esett az eső és a leghalványabb remény sem látszott, hogy megérkezik  a szombatra időjósok által ígért vénasszonyok nyara, 20 fokkal és napsütéssel! Összejött! Talán lottóznom kellene.

Mazsolás-sütőtökös kölessel töltött sült alma:
·        - 8 szem alma
·        - 1/2 bögre köles
·        - 2 dl kókusztejszín ( cocomas márkájú )
·        - 1 mk. bourbon vanília
·        - 1 tk. fahéj
·        - 1 bögre reszelt nyers sütőtök
·        - 2-3 ek. méz ( vagy más édesítő )
·        - 1/2 bögre mazsola


fotó: Búza Ildikó


A kölest háromszoros mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Hagyjuk egy kicsit dagadni és kihűlni. Ezután hozzákeverjük a reszelt sütőtököt, a mazsolát, a fahéjat, a vaníliát, édesítőt és a kókusztejszínt. Míg a köles fő, az almáknak levágjuk a kalapját és óvatosan - hogy az alma ne törjön szét-, kivájjuk a magházát. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk az almákat és töltsük meg a köleses töltelékkel. Előmelegített sütőben 175 fokon süssük meg őket. Házi szilvaszósszal tálaljuk. Vendégeink elismerően bólogattak :-)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése