Már arra sem emlékszem, kinek az ötlete volt ... az enyém, vagy zöld múzsás barátaimé? Mikor augusztus végén megálltunk Zsófival a Baráti Díszfaiskola előtt, tudtam hogy jó helye lesz itt a Zöld múzsa tökös asztalnak. Dóri, a tulajdonos is támogatta az ötletünket. A szeptemberi időjárás adott csak aggodalomra okot, kifogunk e egy napos délutánt, mert sem esőnapot, sem esőhelyszínt nem kerestünk. Ahogy szoktam, feltettem mindent egy lapra! Nem kívánom senkinek a készülődés két napját, amikor folyamatosan esett az eső és a leghalványabb remény sem látszott, hogy megérkezik a szombatra időjósok által ígért vénasszonyok nyara, 20 fokkal és napsütéssel! Összejött! Talán lottóznom kellene.
Mazsolás-sütőtökös kölessel töltött sült alma:
· - 8 szem alma
· - 1/2 bögre köles
· - 2 dl kókusztejszín ( cocomas márkájú )
· - 1 mk. bourbon vanília
· - 1 tk. fahéj
· - 1 bögre reszelt nyers sütőtök
· - 2-3 ek. méz ( vagy más édesítő )
· - 1/2 bögre mazsola
fotó: Búza Ildikó
A kölest háromszoros mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük.
Hagyjuk egy kicsit dagadni és kihűlni. Ezután hozzákeverjük a reszelt
sütőtököt, a mazsolát, a fahéjat, a vaníliát, édesítőt és a kókusztejszínt. Míg a köles
fő, az almáknak levágjuk a kalapját és óvatosan - hogy az alma ne törjön szét-,
kivájjuk a magházát. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk az almákat és
töltsük meg a köleses töltelékkel. Előmelegített sütőben 175 fokon süssük meg
őket. Házi szilvaszósszal tálaljuk. Vendégeink elismerően bólogattak :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése