2013. május 11., szombat

Mit kenjünk a kenyerünkre?

Amikor év elején megírtam a lapos élesztő nélküli  kenyeremről szóló posztot, ígértem egy fejezetet a rávalókról. Akik a vegánság keskeny ösvényére lépnek, eleinte nem kis fejtörést okoz, hogy mit kenjünk a kenyerünkre, ha tartózkodni szeretnénk a hagyományos szendvics felépítményétől ( kolbász, sonka, felvágottak, vaj, margarin, túró, tojás, stb ). Mivel a teljes értékű komplettálás szerint gabona+ olajosmag+zöldség hármasa maximálisan kielégítő, régóta kutatom azokat a recepteket, amivel a sajt élvezeti értékét vegán módon sikerül megközelíteni, mert húsról lemondanom gyerekjáték, a sajtok nélkül azonban nem kerek a világ;-) Mivel hét nap múlva a Zöld Múzsák asztalán az előétellel ebből szeretnénk  betérő vendégeinknek, kedves ismerőseinknek alternatívát mutatni, ma megszületett életem első fűszeres sajtja. Egyetlen nagyobb beruházást igényel, amennyiben másnak is az, egy 1.800 Ft-os szer megszerzése, mert a sajt állag eléréséhez szükséges az agaragar nevezetű növényi zselésítő, amit a tengeri vörösmoszatból vonnak ki. A maláj eredetű szó jelentése nem más, mint kocsonya. Találtam kipróbált recepteket a neten való kutakodás közben, a főbb alkotórészek megismeréséhez érdemes tájékozódni, de a fűszerezést szerintem mindenki bátran változtathatja a saját szájíze szerint. Így tettem én is, került bele: snidling, chili paprika, újhagyma, fokhagyma... mit mondjak nektek róla, jövő szombaton gyertek el vegán asztalunkhoz és kóstoljátok meg élőben. A képekkel nem tudlak benneteket jóllakatni, de az általunk szervírozott három fogásos menüvel már igen! 








4 megjegyzés:

  1. Szia Colette!
    Remekül néz ki! Remek kezdeményezés a zöld éttermetek, remélem sikeretek lesz majd folytatása!
    Meglepődtem, hogy mennyibe kerül az agar-agar. Itt Malajziában nagyon olcsó 2-3 egy csomag ami gyártótól függően 10-200 grammos csomagolást jelent. A helyiek azért használják ezt, mert ez HALAL azaz nem álltai csontból, nem disznóból készült és nincs alkohol tartalma sem. Ha megyünk haza és lesz helyen a bőröndben majd viszek és küldök neked.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Cili előre is, itt nálunk ez arany ár! Nagyon beosztóan bánok vele, meg próbálom a receptekben mással helyettesíteni.

      Törlés
  2. Mennyei! Köszönöm a kóstolót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészségetekre! Köszönet a finom érett avokádókrémért, az élőkenyérért no és a sok-sok fűszernövényért! Majd a pontos hozzávalókat megírhatnád, miből mennyi kell abba a lenmagos élőkenyérbe!

      Törlés