2014. január 26., vasárnap

Rusztikus főzelék héjában sült zöldségekkel és tökmaghabarással

Megdermedt a világ, alszik minden, pihen és erőt gyűjt, hogy a tavasz erejével újjászülessen. Úgy gondolom, ha a természet rendjét tiszteletbe tartjuk, akkor nem szaladunk le ilyenkor a szupermarketba koktélparadicsomért, sőt azt is megkockáztatom, hogy bárhová is szaladnunk kellene. Télen az idő is lelassul, mintha lassabban járna az óra rugója, a percek elnyúlnak, az órák meghosszabbodnak, a napok végtelennek tűnnek...szeretem ezt az időszakot. Ilyenkor minden munkámmal időben elkészülök,  nem kések el sehonnét.


Nem véletlen született  meg a gondolat a konyhában az egyszerűség jegyében fogant rusztikus főzelékről. A zöldségek a zord időben sütve/főzve/pároltan is kívánatosak. Személy szerint nagyon szeretem a fűszeres olajban pácolt, majd grillezett variációkat. A fűszerek FŐ SZEREK, gyógyítanak és fokozzák az élvezeteket., télen melengetik belsőnket, nyáron  hűtenek. Érdemes azonban néha egy-egy kísérletet tenni, hogy milyen a zöldségek saját íze, zamata, mert van nekik ilyen is. Ehhez nem szükséges mást tennünk, mint alaposan megmossuk, fóliába csomagoljuk és forró sütőbe puhára sütjük őket. Egészen izgalmas a répa, a cékla és a burgonya csak úgy a'la natur. 


Míg a zöldségek sülnek, addig egy kisebb lábosban készítek egy meleg szószt, olivaolajon megpárolok egy kis hagymát, fokhagymát, adok hozzá fűszereket ízlés szerint ( só, bors, római kömény, vegamix ), majd felforralom egy pár deci vízzel. Egy tölcséres turmixba töltöm, mikor már kicsit kihűlt, hozzádarabolok  egy megsült burgonyát és két maréknyi áztatott és pirított tökmagot. Krémesre turmixolom és a sült zöldségek héjának lehúzása és feldarabolása után egy tálban szépen elrendezve, hagymakarikákkal és némi friss zölddel meghintve a mártással nyakon borítom. Nevezzük bárhogy is a végeredményt, igazán laktató és tápláló téli étel.



4 megjegyzés: