2014. március 24., hétfő

Rizs keringő

Belefutottam Écinél a 62. VKF! ( Vigyázz! Kész! Főzz! ) kiírásba, aminek munkacíme: mert egész Ázsia mégsem tévedhet, nálam alcíme:  felhívás keringőre ;-) Az epizód főszereplője nem más, mint a R I Z S, így csupa nagybetűvel, hatalmas rajongója vagyok. Szoktam mondani, egy marék rizsen és pár szem paradicsomon el lennék ( mondjuk egy hétig max. ). Most viszont nem paradicsomos rizs fog következni, már csak azért sem, mert a szezonalitás átszövi a választásaimat, a paradicsom palántáim pedig még csak pár centisek a növénykeltetőmben. A nyáron visszatérhetünk az ázsiai alapélelem és a kertből szedett friss fekete paradicsom kombójához, ha beérik!

Szinte minden héten készítek wokban zöldséges ételt, aminek tartalmi részét a rizs valamely fajtája képezi. Hogy a barna vagy a fehér egészségesebb?... ebbe a vitába sosem szállok be, mert nekem egyetlen egy a lényeg: rizs legyen! A hétvégi turbolya szerelmeskedés és szinte kora nyári hangulat után, biztosan nem véletlen, hogy a mai vacogós reggelen eszembe jutott egy anno a NEWSTART konyhából megismert recept: Eszter almás pudingja. Ki volt Eszter? Fogalmam sincs, a könyvben nem akadt több példa, hogy személynévvel illettek volna receptet. Egy biztos, többször elkészítettem már és mindenkinek nagyon ízlett ez a fűszeres puding.  Csavartam rajta egyet-kettőt és máris torta lett belőle.



Eszter almás tortája ( 20 cm átmérőjű formában ):

- 1 csésze darált dió ( áztatott, szárított, majd ledarált )
- 1 csésze búzacsíra
- 2 ek. méz
- 3 ek. mandulakrém, készítéséről az előző posztban írtam
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A tortaformát kibéleljük folpakkal. Az alkotórészeket összegyúrjuk és a torta forma aljába nyomkodjuk.

- 2 csésze főtt rizs
- 3-4 ek. barna cukor vagy xilit ( ízlés és szimpátia alapján )
- 3 dl frissen préselt almalé vagy bolti 100%-os almaital
- fél dl vízben 1 tk. agar-agar feloldva
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A rizst megmossuk, megfőzzük. Ha nem bolti almalevelet használunk, akkor gyümölcscentrifugán kipréseljük az alma levét. Az agar-agart egy kicsi lábosban egy percig forraljuk fél deci vízben, majd az összes alkotórészt egy tölcséres turmixba tesszük. Lehet rusztikusabb állagnál késznek nyilvánítani a krémet,  szeretem mikor érződnek benne a főtt rizsszemek. A rizses masszát a tortaformába simítjuk az alsó réteg fölé. 

- 1 db piros alma
- 1 db birsalma
- 2 ek. mazsola
- 1/2 citrom leve
- 1 tk. fahéj
- 1/2 tk. koriander
- 1 szem kardamon
- 2 ek. barna cukor vagy xilit
- 1 ek. kukoricakeményítő
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az almáknak kivágjuk a magházát és felkockázzuk. A mazsolával együtt feltesszük egy pici vízen párolódni. A felsorolt fűszerekkel ízesítjük, de mehetünk bátran az ízlelőbimbóink kívánsága után. Amikor az almák már megpuhultak, a kukorica keményítőt elkeverjük egy pici vízben és összeforraljuk a kompóttal. Megvárjuk, hogy langyosra  hűljön és a torta tetejére simítjuk. 
Az édesség sütés nélkül készült, de annyira hideg volt reggel a konyhában, gondoltam pár szem mézes, fahéjas sült alma szeletet még elbírna a torta díszítésképpen, így aztán a sütő is bekapcsolásra került. 


A tortát ajándékba vittem egy kedves ismerősömnek, Zöld Múzsa konyhánk elismerőjének és ízeink folyamatos kóstolójának, ezért egy szuflé formába öntöttem a krém maradékát, hogy meg tudjam kóstolni a művet. Nyamiiiii lett. Próbáljátok ki, ha egy könnyed desszertre vágytok. 

4 megjegyzés:

  1. Tuti a recept! Kipróbálásra kerül, kedves Colette! Az "Eszter-rejtélyt" pedig hadd fejtsem meg neked: Eszter a könyv szerzőinek egy szem lánya, aki a receptek születésekor még kislány volt, ma viszont már egy kedves, felnőtt nő. :) És talán még mindig kedvence az almás puding. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismered a Csalami párost? Ohhh ez nagyszerű... egyszer úgy szeretném nekik megköszönni, hogy a könyvükben leírtak lett táplálkozásom alapja...azóta is arra építkezem. Jó alap:-) Eszternek is ajánlom virtuálisan a tortát, szeretettel!

      Törlés