2014. március 4., kedd

Turbolya szerelem

"Olyan szerelmes típus:-) - és legyintenek mellé. Minden marhaságért tud lelkesedni." Magamra ismerek. Turbolyáért is, friss, üde, bódító illatot áraszt, a vonzás minden tavasszal feléled bennem...és még azon sem kell agyalnom, hogy viszont szeret-e?:-) Mekkora könnyebbség, egyszerű, tiszta szerelem.

Futok az akácos mellett, kezemben a turbolya csokorral, morzsolgatom az enyhén ánizsos leveleit és közben színeket, ízeket, illatokat párosítok mellé. Nagyjából így főzök fejben... a zuhanyzás után már csak a megvalósítás van hátra. Belekerül a fazékba póréhagyma, karfiol, annak zsenge levelei, a hétvégi főzésnél kimaradt brokkoli torzsája is, mert pazarlásnak helye nincs. Fűszerekkel éppen csak egy alaphang ( só, citrombors, vegamix ) a végleges karaktert sok-sok frissen csavart citromlé, zsenge turbolya levelek és a virágpor fogja adni. A keringő illatok pedig csalhatatlanul meghozták a tavaszt!





Citromos-turbolyás karfiolleves:
- kis fej karfiol (zsengébb levelei is )
- fél szár póréhagyma
- 2 szem burgonya ( sürítéshez )
- 2-3 ek. olivaolaj
- 1 ek. vegamix
- só, citrombors  ízlés szerint
- egy marék turbolya a tálaláshoz

Szezámos-citromos magtejföl:
- 1/2 csésze szezámmag
- 1/2 csésze napraforgómag
- 1/2 dl hidegensajtolt napraforgóolaj
- egész citrom leve
- pici só, 1 tk. méz ( helyette bármilyen alternatív édesítő )
Kb. 1 dl vízzel krémesre turmixoljuk... ha túl sűrű, akkor még higíthatunk rajta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Végy egy nagy lábost. Tegyél bele pár evőkanál olivaolajat és ugyanannyi vizet. Dobd rá a feldarabolt zöldségeket ( néhány karfiolrózsát tegyél félre ), majd fűszerezd, párold. 5 perc múlva önts  rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd főzd addig, míg megpuhulnak. Mikor kész, az egészet turmixold át és adj hozzá citromlevet ízlés szerint.  Egy kisebb lábosba a félretett  apró karfiolrózsák alá önts egy gondolatnyi vizet, szórd meg kurkumával ( ne sajnáld a fűszert )...pici só, citromlé és pár perc párolás után máris kész a levesbetéted. A vegán tejfölt turmixold át. A maradékot zárható üvegben  hűtőbe tárolva még pár napig felhasználhatod más ételekhez. Tálaláskor szórhatsz a levesedre virágport, egyrészt mert egészséges, másrészt mert jól mutat:-) A turbolya se maradjon le. Most már te is érzed a tavasz illatát?








3 megjegyzés:

  1. egyszerűen nem tudok betelni ennek a képnek a színeivel... csodálatos. nagyon-nagyon jól összeraktad!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Panka...benne van a levegőben ez a sárga-zöld kombó - vagy csak a fejemben -, annyira várom a jó időt!

    VálaszTörlés
  3. ez szuperjó, Colette! a középső kép -tökéletes. megcsinálom :)

    VálaszTörlés