2014. május 6., kedd

Saláta volt ebédre

Végéhez közeledik a VKF! 63. epizód, ahol lehetőséget adtunk a zöldségeknek szerepjátékra.
Ahány ház, annyi szokás... de el kell mondjam nektek, nálam nagyjából minden ebéd ( amikor rajtam kívül nincs itthon senki és amikor elkészítem magamnak ) így néz ki. Szeretem az egyszerű és egynemű ételeket, ezért is érdekel a természetes vegán életmód és inspirálóan hatnak rám  a nyers étel receptek.

De vessük rá magunkat a salátára, mi minden került ma a tányérra? A piacról hazajött velem a kosaramban egy brokkoli, fél kiló spárga, egy csomó retek, pár szem lilahagyma... a kertben pedig megdézsmáltam az olasz saláta mix balkonládát, valamint a rukola erdőt. A snidling már virágba borult, abból is jutott a tányérra. És a borsó - csak a férjem meg ne lássa -, már megint a virágját és a kacsokat legelem... mint egy biológus tudálék, úgy ismételgeti: ... "A virágból lesz a termés. Ha lelegeled a virágot, nem lesz termés!"


Tavaszi tésztasaláta ( 4 személyre):
- 50 dkg zöld spárga
- zsenge karalábé
- 1 tk. kókuszzsír
- 25 dkg durum- vagy tönköly tészta 
- csomó retek
- kisebb lilahagyma
- egy marék apró vegyes saláta levél, borsó virág és hajtás opcionálisan...snidling virág lila lelkületű nőknek!
brokkolis magtejföl:
- 15 dkg brokkoli nyersen
- 1 csésze napraforgómag ( előre beáztatva )
- fél csésze víz, 
- citrom, pici só, 1 tk. méz
mustáros repceolajas öntet:
- 1/2 dl repceolaj
- 1 kk. magosmustár
- fél citrom leve, 
- csipet só, bors
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy nagy lábosban forralunk vizet, amibe teszünk sót és a tésztát kifőzzük benne. Leszűrjük és lecsöpögtetjük. A mustáros repceolajas öntet hozzávalóit egy kisebb üvegbe tesszük és jól összerázzuk, majd 2 evőkanálnyit a tésztára csorgatunk (nálam mindig van ilyen a hűtőben készen, így  most csak elegáns mozdulattal elővettem). A brokkolit apró rózsákra szedjük és alaposan megmossuk. Egy tölcséres mixerbe tesszük a magtejföl többi hozzávalójával egyetembe és krémesre turmixoljuk. A spárgával a szokott módon elbánunk ( letörjük a végét, mert a fás részt nem annyira szeretjük, de nem dobjuk ki, csak eltesszük a hűtőbe egy következő ételnél való felhasználásig ), pár szemet a hámozó segítségével vékony szeletekre vágunk, a többit pedig a serpenyőben felhevített kókuszzsírra dobjuk és pár percig pirítjuk. Nem érem be fűszerezés nélkül... füstölt paprikával és némi chilivel szórtam meg... de a spárgának önmagában is jó íze van. Miután a spárga elkészült, ugyanezen serpenyőben a gyufaszálra felvágott karalábét is lepirítjuk.. ne sajnáljuk a füstölt paprikát ;-) A retket megmossuk, negyedekbe vágjuk, a lilahagymát vékony szeletekre.
Amikor minden alkotóelem elkészült, egy nagy tálban a tésztát a pirított karalábéval, spárgával összekeverjük, valamint a retket és a lilahagymát is rászórjuk. A brokkolis öntetet már csak a tányérokra porciózás után kanalazzuk rá és a nyersen hagyott spárga szeleteket, saláta leveleket, virágokat szórjuk ízlésesen a tetejére. 




Május 7 éjfélig várom a colette.color@gmail.com levelesládámba a saláta receptekhez vezető linkeket... aztán már csak rajtam áll hogy milyen salátamix összefoglalót "gyúrok" össze belőlük.

2 megjegyzés:

  1. Ha ezt előbb tudom, tegnap beugrom az ottfelejtett vízforralóért, egy kis potya reményében! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jöhettél volna, egyedül csemegéztem a napos kertben ;-)

      Törlés