2014. július 8., kedd

Leves feletti dilemma

Tavaly találkoztam először egy uborka levessel, amiben bizony megfőzték az uborkát. Akkor a " mindent kipróbálok " korszakomat éltem, szerintem nem is lett rossz. Elrepült egy év, megint itt az uborka szezon, mögöttem megannyi tapasztalat és annak ellenére, hogy imádom a nyers zöldségeket, még mindig nem szalad össze a nyál a számban,  amikor nyers töltött paprika képét látom a neten ( valószínű, mert az egyik kedvenc ételem volt-van-lesz főtt állapotban ). Magamat ismervén,  növényi fronton nem tudnának elém tenni olyat, amit ne kóstolnék meg szívesen,  de a komplett nyersen elkészített ételek ízvilága, hogy is mondjam finoman szólva nekem túl natúr (egyenlőre). Valahogy nem tudnak összeérni a benne lévő alapanyagok a melléjük illesztett fűszerekkel, szakszerűen nem tudom szavakba önteni, hogy mi vele a bajom, inkább csak az érzés. Imádom a turmixokat, a nyers gyümölcsökből,  zöldségekből is, bármilyen párosításban éhgyomorra, de a nap egy későbbi szakaszában - a jól megérdemelt munka után -,  az ízlelő bimbóim ütősebb ízélményre vágynak. Nyilván ezek fokozatok és ahogy említettem a nyitottságom abszolút megvan a nyers ételkészítés felé, mégis azt találtam ki, hogy minimális konyhai praktikákkal létre lehet hozni olyan öszvér megoldásokat, ami talán nem csak számomra, de mások számára is betöltheti a köztes létet nyers és főtt ételek között.  

Amivel most fogok előállni, ez nem különösebben új a nap alatt, de engem, józan paraszti gondolkodásom - röviden a jépé, ahogy Rita barátosnőm emlegeti szelíden- , vezetett ezekre a kísérletekre: az ételbe szánt alapanyagokat két felé veszem. Az egyikbe kerül a zsiradék ( olívaolaj, kókuszzsír, vaj...kinek melyik szimpatikus, ennek hadd ne én legyek megmondója ) + a fűszerek, a másikba pedig azok a zöldség összetevők, amik nem feltétlen igényelnek hőkezelést. A kész étel  nem sorolható szigorúan véve a nyers ételek közé ( de minek is akarnánk bárhová sorolni ), mégis ízeiben közelebb áll  főtt társaihoz. Ez a hűsítő, krémes nyári leves így készült, próbáljátok ki!



Avokádós uborka-cukkini leves kaporral vagy anélkül ( 4 főre ):
- 1 db érett avokádó
- 2 db ( kb. 10 cm-es ) uborka
- 1 db kicsi cukkini
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 kisebb fej főzőhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só, citrombors,
- pár csepp paprikamag ét-és salátaolaj ( lehet a csípős változat is )
- higításhoz növényi tej ( rizstejet használtam )
- tálaláshoz friss kapor, pirított tökmag 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az első lépésben egy kisebb lábosban a zsiradékon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát és enyhén sózom. Egy fél pohár vizet is öntök alá, hogy ne égjen meg. Miután elkészült megvárom, hogy picit visszahűljön. 

Közben a többi alaanyagot - uborka, cukkini, avokádó - hámozom/aprítom és egy tölcséres turmixba töltöm. A kihűlt hagymás alapot is ráöntöm. Turmixolás közben a növényi tejet folyamatosan adagolom, míg a kívánt állagot el nem érem. Az avokádó selymesen lágy,  krémes konzisztenciát fog adni a levesnek. A végén öntöm hozzá a citrom levét és ízlés szerint sózom, borsozom. Chili paprika őrlemény is kerülhet bele, de nálam most a SOLIO paprikamag salátaolaj nagy kedvenc, ezért pár cseppet abból adtam a leveshez, annak is a csípős változatából ;-)

Tálaláskor kaprot és pirított tökmagot szórhatunk a tetejére. Érdemes néhány órával az étkezés megkezdése előtt elkészíteni, így az ízek összeérnek és van a levesnek  ideje megfelelő hőmérsékletűre visszahűlni...ugyanezt persze pár szem jégkocka is elvégezheti.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése