2014. július 10., csütörtök

Házi hummusz

Az a fajta csaj vagyok, aki nagyon ritkán jár a szupermarketba...miért? Mert nem sok dolgot talál a polcokon, ami  röpke mérlegelés után kosárba való lenne. Csak bátorítani tudok mindenkit a házi szószok, kencék, mártások készítésére a bolti kínálat megvásárolása helyett. Egyetlen hátrányt tudok megemlíteni, amit tapasztaltam ez ügyben, hogy a handmade élelmiszerek mindig romlandóbbak. Elég egyszerű megtalálni ennek az okát - ami nem a kevésbé steril és megbízható között keresendő. Nem teszek beléjük ugyanis semmi olyat, ami tartósítaná vagy megóvná őket a természetes erjedések beindulásától. Persze, ha fegyelmezett családban élünk és a családtagjaink mikor kiveszik a hűtőből a currys hummuszt, tiszta kanállal nyúlnak bele és miután jóízűen fogyasztottak belőle, gondosan visszazárják a tetejét az üvegnek és nem felejtik el visszatenni azt a hűtőbe, akkor krémeink eltarthatóak akár egy hétig. Nálunk persze ez (még) nem így van... de igyekszünk (vissza)fejlődni, nagyon!

Hummusz, avagy közel-keleti (arab) étel...számtalan recept található a neten. Ha eddig nem próbáltátok a házias változatát, akkor melegen ajánlom hűvös nyári estékre ;-) Javaslom, hogy száraz csicseriborsóból készítsétek, amit áztassatok be minimum egy éjszakára, majd másnap főzzétek meg kétszeres mennyiségű vízben. Tahiniért sem kell a boltba szaladni, elég ha egy üveg szezámmagot  besorakoztattok a kamra polcára...másra is lehet használni... a halhatatlanság magja.



Currys csicseriborsó krém/hummusz:
- 2 csésze főtt csicseri borsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 ek. curry
- 1 tk. őrölt kömény
- 4 ek. tahini vagy egyszerűen kávédarálón leőrölt szezámmag ( piríthatod is előtte a szezámmagot )
- 1 citrom héja és leve ( héját csak akkor tedd bele, ha szuper megbízhatóan kezeletlen )
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk. méz vagy az édesítés bármely számodra elfogadható alternatívája 
- só és annyi víz, amivel turmixolható krémet kapsz
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahogy már említettem vegyél száraz csicseriborsót és azt előző este áztasd be. Minél tovább áztatod, annál rövidebb lesz a főzési idő. A főzővízbe sót ne tegyél! Érdemes több csicseriborsót megfőzni egyszerre, mert a hűtőben eláll és más ételekhez pikk-pakk előkapható...érdemes kicsit előre tervezni. 
Ezután a főtt csicseriborsót és a többi hozzávalót egy tölcséres turmixba vagy késes aprítóba tesszük és a víz folyamatos adagolásával simára turmixoljuk. Tiszta, csavaros tetejű üvegekbe ( érdemes több kisebb üvegbe osztani a bevezetőbe leírt okok miatt ) töltjük. Hasábra vágott zöldségekkel, pirított kenyérfalatokkal tálaljuk. A pirospaprika szórás ízben és látványban is jót tesz neki. Legutóbbi vacsoraestünkön kedvenc lapos kenyerem tésztájából készült kis korongokra kenve került a tányérokra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése