2014. szeptember 8., hétfő

Bíborban bársonyban

Éljen a gasztro forradalom. A stílusok összemosódnak, a népek sajátos fűszerei keverednek, teljes a bábeli zűrzavar a konyha területén (is). Már fel sem kapjuk a fejünket, mikor zöldség kerül a süteményünkbe... követeljük a répatortát, istenítjük a sütőtökös muffint, a céklatorta sem a legújabb trend (torz)szülöttje.  Ahány ember annyi igény: gluténmentes, tojásmentes, laktózmentes, mindenmentes, nyers. Egy cseppet sem bánom, hogy éppen ebben a forrongó kulináris világkorszakban kaptam hívást  konyhai műveletekre,  amikor a nagyanyáink receptes könyvét a spontán rafinéria váltja fel, megbolondítva ezzel az élet ízét.
 
"- Mért változtat meg egy  kétszáz éves receptet? 
- Mert kétszáz év talán éppen elég volt neki."

Fordulni látszik a világ. Míg régebben apáról fiúra szállt  a tudás,  a lányok pedig  az anyjuk/nagyanyjuktól tanultak főzni, ma nem ritka eset, mikor a piacon vásárlás közben elbeszélgetek az egyébként friss és zamatos földízű céklát árusító nénikkel és kiderül, a főtt ecetes cékla salátán kívül nincsenek más recept birtokában. Felhívás keringőre, hogy akcióba lendüljek és elmeséljem nekik legutóbbi kedvenc céklás kísérletemet. Cékla nyersen? Cékla sütve? Mindezek hallatára a szomszéd árusok is odasereglenek... változnak a dolgok, benne mi és a cékla helyzete is.

Ebben a  glutén-és tojásmentes tortában kiéltem minden bíbor hóbortomat. A céklát a mascarponéval tettem lággyá és krémessé, az ősz hangulatát pedig a pirított dióval fokoztam. Került cékla a "piskótába" is, aminek nyomán egyéb édesítésre szinte alig volt szükség. A sült cékla ugyanis olyan koncentrált édes ízvilággal bír, amit mindenképpen érdemes kipróbálni Egy másik érv, ami a torta mellett szól, hihetetlen gyorsan elkészül. Jahhh vagy nincs otthon sült cékla a hűtőben? Ez nagy hiba...orvosolandó.



Mascarponés-cékla torta ( 18 cm átmérő ):
Tészta hozzávalói:
- 20 dkg héjában sült cékla
- 4 dkg kölesliszt
- 3 dkg barna rizsliszt
- 8 dkg zabpehelyliszt
- 2 ek. kókuszzsír
- 10-12 db áztatott datolya
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 ek. citromlé
- ízlés szerint szegfűszeg, kardamom és fahéj
Mascarponés krém hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone
- 2-3 ek. méz ( vagy bármilyen növényi édesítő szirup )
- 1 citrom leve
- 1 tk. bourbon vanília
- kb. 10 dkg héjában sült cékla



A konyhai művelet ott kezdődik, hogy a piacról hazaérkező céklákat megmossuk és alufóliába becsomagolva 200 fokon kb. 60-70 percig sütjük. Nyilván nem érdemes egy cékláért elindítani a sütőt, több cékla megsütése ajánlott egyszerre, amiket a következő napokban különféle céklás ételekhez fel lehet majd használni. Kezdjük a tészta összekeverésével a torta készítést. Keverőtálba öntjük a szilárd összetevőket: lisztek, szódabikarbóna és a fűszerek ízlés szerint. A sült céklát a kókuszzsírral és a beáztatott datolyával egy késes aprítóba tesszük. Nem kell túl simára keverni, maradhatnak benne kisebb datolya és cékla darabok. Ezután a lisztes keverékhez öntjük a céklás masszát, plusz a citrom kifacsart levét. Egy 18 cm átmérőjű tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk és 175 fokon 25-30 percig sütjük. Míg a tészta sül, addig elkészíthetjük a mascarponés krémet. A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, majd a kihűlt torta tetejét  rusztikusan megkenjük vele. Díszítésre használhatunk mascarpone nélküli cékla pürét, valamint pirított mézes diót. 


Megjegyzés: a torta nagyon egyszerű módon vegán ( tiszta növényi táplálkozás ) receptté alakítható. Ebben az esetben a méz helyett növényi szirup ajánlott ( agavé-, rizs-, juharszirup ), a mascarpone helyett pedig 25 dkg beáztatott kesudiót turmixoljunk össze kb. fél dl vízzel és 2-3 ek. kókuszzsírral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése