Ősznek valamely csípős reggelén, a sparhelt ropogó tüze
mellett, a kávémat kortyolgatva, azon méláztam: nem csak nagy forradalmak
léteznek és nem csak egy ország borulhat lángba, a konyha is lehet lokális forradalmak
helyszíne. Nem kell hozzá sok dolog, elég néhány jól megtermett céklát
hazavinnie az újra nyitott szellemű háziasszonynak, rögtön bíborszínű tüzek
nyílnak nem csak az ő, de szerettei szemében is. Mielőtt elégetnénk a
céklákat a lobogó máglyák tüzében, süssük meg őket.
Múlt
évben szerepelt egy mascarponés céklás torta itt a zöld múzsa blogon,
aminek szintén sült cékla volt az egyik hozzávalója. A barikád tetején állva,
zászló helyett egy saláta receptjét lengetve vívom meg újabb csatámat mind a
családommal, mind a kedves olvasóval a cékla ügye mellett. Aki még nem
csomagolt be alufóliába alaposan megmosott céklagumókat és nem sütötte őket
méretüktől függően 60-80 percig, annak nincs fogalma valódi cékla ízről, így
nincs mire rámondani azt sem: „- Nem
szeretem”.
Sült cékla
lilahagyma lekvárral, pirított dióval, kecskesajttal és lucerna csírával 4 főre
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 4 közepes termetű cékla
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 ek. balzsamecet
- 3 ek. hidegensajtolt dióolaj
- 1 tk. méz
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 20 dkg kecskesajt (natúr)
- 10 dkg pirított durvára vágott dió
- lucerna csíra
- tálaláshoz házi készítésű lilahagyma lekvár
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A céklákat
mossuk meg alaposan és töröljük őket szárazra. Egyenként csomagoljuk be alufóliába
és helyezzük egy sütőlemezre. Fontos, hogy egyszerre több céklát süssünk (ne
csak a recepthez szükséges négy darabot), így energiatakarékosak lehetünk. A sült
cékla hűtőben akár egy hétig is eláll és így több sült cékla alapú receptet is
kipróbálhatunk belőle. A céklákat mérettől függően süssük 60-80 percig, majd
hagyjuk őket kihűlni. Ezután csomagoljuk ki őket, húzzuk le a héját és vágjuk 1
cm-es kockákra.
Keverjük ki alaposan egy tálban az öntet
összetevőit: mustárt, balzsamecetet, dióolajat, mézet, sóval és borssal. A
kecskesajtot (natúr) vágjuk fel ½ cm-es kockákra. A céklát alaposan keverjük át
az öntettel.
Ha minden alkotórészt előkészítettünk, jöhet
a tálalás. Desszertgyűrű segítségével vagy csak spontán a rétegek egymásra
halmozásával: alulra a cékla, föléje a kecskesajt, majd a csíra és a pirított
dió szórás. A saláta házi készítésű hagymalekvárral az igazi, de ne búsuljunk,
ha egyszerre minden nem adatik.
Házi
lilahagyma lekvár
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 kg lilahagyma
- 2-3 ek. méz vagy barnacukor
- szegfűszeg, fahéj, gyömbér, só ízlés szerint
- 2-3 ek. balzsamecet
A lilahagymákat megpucoljuk és vékony karikákra szeleteljük. A mézzel
(cukorral), sóval és a fűszerekkel 2 órára állni hagyjuk. Kis lángon, fedő
nélkül kb. 5 percig főzzük. Ekkor mehet bele a balzsamecet, egy rövid forralás,
majd üvegbe töltve és kihűtve, hűtőben tárolva hetekig eláll.
Megjegyzés: tehetünk bele aszaltszilvát vagy mazsolát is, fokozza a pikantériáját.
inspiráció: roasted beet salad
Megjegyzés: tehetünk bele aszaltszilvát vagy mazsolát is, fokozza a pikantériáját.
inspiráció: roasted beet salad
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése