2014. március 2., vasárnap

Borbolya és turbolya

   A borbolya Váczi Esztertől fülemben cseng ( ..."egy borbolya bokorban, egy ókori szoborban"... ), Timitől kaptam belőle kóstolót is. A csábítóan piros itókát  munkakerülős délelőttökön elszopogattam, színes lett a kedvem tőle, az üveg borbolya lekvár pedig ott figyelte, mit gondolok majd felőle. Hétvégén jött  a kitűntetett nap, 44 éves lettem én, meglepetés e költemény, csecse-becse, ajándék, mellyel meglepem ... magam ... sütöttem diós kosárkákat ( jajjj, ne kérjetek recipét, ezek már annyira egyszerű dolgok, hogy leírni is szégyenletes ). Igaz, születésnap egyszer van egy évben, adok valamicske útmutatást, mit hoztam össze dióból, borbolyából és egy gránátalma magjaiból. A nagy kedvenc (csoki ) most nem játszott benne, mellé csúszott le kis táblácskák formájában, mert kaptam én ajándékba olyat is, tudják a barátaim mit szeretek na, ugye Kata?;-)



Diós kosárka borbolyás házi pudinggal töltve:

tésztához:
- egy csésze ( áztatott, szárított ) dió darálva
- két csésze zabpehelyliszt ( zabpehely kávédarálón ledarálva )
- egy csésze datolya áztatva, majd az áztató vízzel krémesre turmixolva
- 1 tk. foszfátmentes sütőpor

krémhez: 
- 5 dl növényi tej ( rizstejet használtam )
- 3 ek. barna rizsliszt
- 2 ek. kukoricakeményítő
- 1 csésze áztatott datolya
- 2-3 evőkanál ajándékba kapott borbolya lekvár ( vagy bármilyen savanykás ízű házi lekvár )

pár szem dió a diszítéshez
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- A tészta összetevőit összegyúrjuk, majd kosárka vagy muffin formákba nyomkodjuk. 175 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
- Közben a rizslisztet és a kukoricakeményítőt egy pici tejjel simára keverjük, majd a forrásban lévő növényi  tejbe csurgatjuk és pudingot főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni.
- Egy tölcséres turmixba tesszük a pudingot, a lekvárt és az áztatott datolyát. Krémesre turmixoljuk. Hűtőszekrénybe tesszük pár órára dermedni. Aki biztosra szeretne menni az állagot illetően,  az a turmixoláskor adjon a krémhez kb. fél dl olvasztott kókuszzsírt is. 
- A kihűlt kosárkákat a behűtött krémmel megtöltjük, majd gránátalma magokkal és egy-egy szem dióval  díszítjük.

Nálunk az történt, hogy az egyik fiú megdézsmálta a frissen kisült kosárkákat, így a betöltéskor nagy mennyiségű krém maradt ki. Gondoltam csavarunk egyet a tálaláson és a maradék krémet üveg tálkákba öntöttem, majd erre helyeztem egy-egy kosárkát.  Mennybe menetel! Most még  a családom is egyetértett  velem ebben :-) Turbolyáról a következő posztban!



3 megjegyzés: