2014. május 2., péntek

Áprilisi bőségtál

Hosszú évekig tartó kézműves vásározás belém véste a jeles napokat. Szent György kikelet ünnepét megannyiszor ünnepeltük munkával a szombathelyi skanzen kézműves vásárán. Régi szép emlékek. Erre inni enni kell! Aztán, hogy kedvenc szemüveges szakácsom csupa zöld levese ihletett meg jobban vagy gyermekkoromban a nagymama udvarán kutyult kora tavaszi gazleves, egyre megy?! 

Ismét terítettünk vendégeinknek, ahová a böjti időszak után, a Húsvét megújító erejével feltöltődve ültünk asztalhoz a Zöld Múzsa áprilisi bőségtála köré. A Szent György leves előtt opcionálisan választható volt a nyúli Cseri pincészet 2013-as Irsai Olivérjéből egy pohárka. Kortyolva a friss és zamatos nedüt, az alkalmi étterem nyugati tájolású szobájának ablakán betóduló napsugarak lecsukatták velünk szemünk és közben azaz édes érzés kerített hatalmába, mintha a békebeli traubi szóda buborékjai csiklandoznák orrunk nyálkahártyáját ;-) Teli találat egy kezdő bornak, köszönet az ajánlásért Gábornak.
    


Sorra jöttek a fogások. Leves mellé répa croassiant járt, majd következett az áprilisi bőségtál benne szintén a környékről, Nyalka-kishegy tövében termett zöld spárgával. Magtejfölre szórt pisztáciával, füstölt paprikás apró újkrumpli retekkel, lilahagymával, repceolajos öntettel valamint spenótos falafellel ( csicseriborsós golyók) ...aki folytatta a spontán rögtönzött borkóstolót, volt mit leöblíteni a Taschner rozéval. Az elmaradhatatlan ehető tányérba saláta torony került zsenge borsó hajtással, aminek szervírozásakor gyermek énem bújt ismét elő és úgy ütögettem a répa-cékla-alma összetevőkből "sütött" kis halmokat a formából, mint annak idején a homoktortát. Elérkeztünk a desszerthez is, ami nekem mindig a legizgalmasabb pontja az étkezésnek ... ilyenkor kiderül vagy beborul, mit sütöttem két álló napig. Szóval a vegán étkezés egy kényes pontja ez minden szempontból. Ne legyen benne se cukor, se tojás, se tej, se semmi ... biztosan nem véletlen, hogy éppen mindenmentes Nóri konyhájából inspirálódtam tésztailag és a húsvéti kuglófjának tésztáját négy kör alakú tortalapnak sütöttem meg. Krémnek kesudiós-datolyás masszát turmixoltam, a középső színes krémbe pedig tettem friss eperből agar-agar hozzáadásával felfőzött zselét. Alig várom, hogy beérkezzen a szabadföldi eper szezon, mert a torta ismétlésre vár extra epertartalommal. A vacsora sorát Hangyál Balázs Angelus-a koronázta... aminek ajánlójában ezt olvashatjuk: " aki ezt a bort megkóstolja, annak életét vidámmá teszi! ". Kívánhatnék e ennél többet egy vegán vacsora végére: Legyen így. Legyetek vendégeink máskor is! Aki pedig még nem próbálta, járjon utána... legközelebb május 17-én terítünk.


A kint és a bent kérdése április szeszélyén múlott ( végül bent lett belőle ). Kárpótlásként a vacsoraesten  a nap sugarai is tiszteletüket tették. Köszönjük ... ez így volt kerek! 



2 megjegyzés: