2015. február 21., szombat

Müzli trió

 A müzlit Maximilien Birchner-Benner  nevű svájci orvosnak köszönhetjük és a rendszerváltáskor lebontott  határok utat engedtek nálunk is a müzli népszerűségének. Elmélete szerint a reggelire elfogyasztott gabonákból, gyümölcsökből és olajos magokból álló magas rosttartalmú müzli jót tesz az emésztésünknek. A müzliszelet már  a rohanó életmódunkhoz igazított termék, ami könnyen szállítható, kis helyen elfér és bármikor  a nap folyamán elfogyasztott  szelet  energiával tölt fel. Amolyan túlélő készlet a táskánk mélyén. A bolti változatokkal egyetlen baj van, az ipari előállítás alatt sok olyan dolog kerül az egységnyi energiabombába, amire a szervezetünknek  nincs is szüksége, mint pl: „maltodextrin, glükóz-fruktóz szirup, citromsav, keményített növényi zsír, stb. - olvashatjuk a csomagoláson (plusz extra mennyiségben cukor). 

   A házi készítésű müzliszeletünkkel mindezt elkerülhetjük, sőt saját szájízünkre formált  olcsóbb nasit kaphatunk. Elkészítése csupán  egy kis előregondolást kíván tőlünk, a variációk száma ezután végtelen, melyből most hármat mutatunk be. A müzliszelet házi készítéséhez Panka és Éci gasztroblogger barátnőim receptjein keresztül szeretnék tippeket adni.



Milyen összetevőkre van szükségünk?

- gabonapelyhek: zab, búza, rizs, árpa vagy rozs 
olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag, szezámmag, 
  pekándió, kesudió 
aszalt gyümölcsök: mazsola, vörösáfonya 
édesítés: méz vagy más alternatív édesítőszer használható


A készítés menete:

a magvakat és a gabonapelyheket összekeverjük 
a zsiradékot, mézet meglangyosítjuk és ráöntjük a magokra,majd alaposan  átkeverjük aszalványokat apróra vágjuk, a banánt összetörjük villával, a sütőtököt pürésítjük,  értelemszerűen mikor melyik szerepel a receptben  
fűszerezzük a masszát, majd belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe és közepes  hőfokon ( 175    
 fok ) 25-30 percig sütjük 
a receptekben megadott mennyiségekből kb. 8-10 müzliszelet készíthető


Fontos tudnivalók:

a tepsit mindig béleljük ki sütőpapírral,így biztosan nem ragad bele a müzli 
  a vastagságra nagyon ügyeljünk, egy zsírpapír és egy nehezék segítségével lapítsuk egyenletesre a 
  masszát 
sütési idő felénél fedjük le fóliával, hogy ne égjenek meg a kilógó  aszalványok 
- zsírpapírba csomagolva, a légmentesen záródó fém dobozba akár
  egy hétig is tárolhatjuk


                                                                                 fotó: Szegedi Annamari



               - ½ csésze zabpehely 
               - 1 csésze puffasztott tönkölybúza 
               - 1 marék durvára vágott dió 
               - 1 evőkanál lenmag 
               - 1 evőkanál szezámmag 
               - 1 evőkanál mazsola 
               - nagy csipet só 
               - 2 evőkanál mogyoróvaj 
               - 2 kisebb érett banán 
               - 5 dkg étcsokoládé 
               - kb. 5-6 evőkanál tej 
               - kókuszchips a díszítéshez

Ennél a variációnál a kihűlt müzli tetejét borítsuk be a felolvasztott csokoládé és tej keverékével, majd szórjuk rá a pirított kókuszchipset és tegyük hideg helyre, hogy a máz megszilárduljon. Ezután vágjuk fel éles késsel szeletekre.


fotó: Papp Éci 


                     - 3 dkg napraforgó - len - szezámmag vegyesen
                     - 20 dkg zab- és rozspehely vegyesen
                     - 2 kisebb érett banán
                     - 10 dkg mazsola
                     - 7 dkg datolya
                     - 5 dkg füge
                     - 1-2 evőkanál kókuszzsír
                     - 1 evőkanál méz

Ennél a receptnél a méz hozzáadása miatt legyünk résen a sütésnél, mert a müzliszelet hamar megéghet. Félidőkor érdemes a tepsit fóliával lefedni.


fotó: Ludvig Nicolette

Sütőtökös-csokis müzliszelet :

-  20 dkg zabpehely
-  10 dkg sütőtökpüré
-   5 dkg pirított mandula
-   5 dkg  durvára vágott étcsokoládé
-   1 evőkanál méz vagy más édesítőszer
-   1-2 evőkanál kókuszzsír
-   1 mokkáskanál mézeskalácsfűszer vagy fahéj
-   1 mokkáskanál Bourbon vaníliapor
-    nagy csipet só

( A cikk megjelent a Kisalföld Gasztro Magazin  2014. december 10-i számában )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése