A müzlit Maximilien
Birchner-Benner nevű svájci orvosnak
köszönhetjük és a rendszerváltáskor lebontott
határok utat engedtek nálunk is a müzli népszerűségének. Elmélete
szerint a reggelire elfogyasztott gabonákból, gyümölcsökből és olajos magokból
álló magas rosttartalmú müzli jót tesz az emésztésünknek. A müzliszelet már a rohanó életmódunkhoz igazított termék, ami
könnyen szállítható, kis helyen elfér és bármikor a nap folyamán elfogyasztott szelet energiával tölt fel. Amolyan túlélő készlet a táskánk
mélyén. A bolti változatokkal egyetlen baj van, az ipari előállítás alatt sok
olyan dolog kerül az egységnyi energiabombába, amire a szervezetünknek nincs is szüksége, mint pl: „maltodextrin, glükóz-fruktóz szirup,
citromsav, keményített növényi zsír, stb. - olvashatjuk a csomagoláson
(plusz extra mennyiségben cukor).
Milyen
összetevőkre van szükségünk?
- gabonapelyhek: zab, búza, rizs, árpa vagy rozs
- olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag, szezámmag,
pekándió, kesudió
- aszalt gyümölcsök: mazsola, vörösáfonya
- édesítés: méz vagy más alternatív édesítőszer használható
- olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag, szezámmag,
pekándió, kesudió
- aszalt gyümölcsök: mazsola, vörösáfonya
- édesítés: méz vagy más alternatív édesítőszer használható
A készítés
menete:
- a magvakat és a gabonapelyheket összekeverjük
- a zsiradékot, mézet meglangyosítjuk és ráöntjük a magokra,majd alaposan átkeverjük aszalványokat apróra vágjuk, a banánt összetörjük villával, a sütőtököt pürésítjük, értelemszerűen mikor melyik szerepel a receptben
- fűszerezzük a masszát, majd belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe és közepes hőfokon ( 175
fok ) 25-30 percig sütjük
- a receptekben megadott mennyiségekből kb. 8-10 müzliszelet készíthető
- a zsiradékot, mézet meglangyosítjuk és ráöntjük a magokra,majd alaposan átkeverjük aszalványokat apróra vágjuk, a banánt összetörjük villával, a sütőtököt pürésítjük, értelemszerűen mikor melyik szerepel a receptben
- fűszerezzük a masszát, majd belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe és közepes hőfokon ( 175
fok ) 25-30 percig sütjük
- a receptekben megadott mennyiségekből kb. 8-10 müzliszelet készíthető
Fontos
tudnivalók:
- a tepsit mindig béleljük ki sütőpapírral,így
biztosan nem ragad bele a müzli
a vastagságra nagyon ügyeljünk, egy zsírpapír és egy nehezék segítségével lapítsuk egyenletesre a
masszát
- a sütési idő felénél fedjük le fóliával, hogy ne égjenek meg a kilógó aszalványok
- zsírpapírba csomagolva, a légmentesen záródó fém dobozba akár
egy hétig is tárolhatjuk
a vastagságra nagyon ügyeljünk, egy zsírpapír és egy nehezék segítségével lapítsuk egyenletesre a
masszát
- a sütési idő felénél fedjük le fóliával, hogy ne égjenek meg a kilógó aszalványok
- zsírpapírba csomagolva, a légmentesen záródó fém dobozba akár
egy hétig is tárolhatjuk
fotó: Szegedi Annamari
- ½ csésze zabpehely
- 1 csésze puffasztott tönkölybúza
- 1 marék durvára vágott dió
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál mazsola
- nagy csipet só
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 2 kisebb érett banán
- 5 dkg étcsokoládé
- kb. 5-6 evőkanál tej
- kókuszchips a díszítéshez
- 1 csésze puffasztott tönkölybúza
- 1 marék durvára vágott dió
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál mazsola
- nagy csipet só
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 2 kisebb érett banán
- 5 dkg étcsokoládé
- kb. 5-6 evőkanál tej
- kókuszchips a díszítéshez
Ennél a variációnál a kihűlt müzli tetejét
borítsuk be a felolvasztott csokoládé és
tej keverékével, majd szórjuk rá a pirított kókuszchipset és tegyük hideg
helyre, hogy a máz megszilárduljon. Ezután vágjuk fel éles késsel szeletekre.
fotó: Papp Éci
- 3 dkg napraforgó - len - szezámmag vegyesen
- 20 dkg zab- és rozspehely vegyesen
- 2 kisebb érett banán
- 10 dkg mazsola
- 7 dkg datolya
- 5 dkg füge
- 1-2 evőkanál kókuszzsír
- 1 evőkanál méz
Ennél a receptnél a méz hozzáadása miatt
legyünk résen a sütésnél, mert a müzliszelet hamar megéghet. Félidőkor érdemes
a tepsit fóliával lefedni.
fotó: Ludvig Nicolette
Sütőtökös-csokis müzliszelet :
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg sütőtökpüré
- 5 dkg pirított mandula
- 5 dkg
durvára vágott étcsokoládé
- 1 evőkanál méz vagy más édesítőszer
- 1-2 evőkanál kókuszzsír
- 1 mokkáskanál mézeskalácsfűszer vagy fahéj
- 1 mokkáskanál Bourbon vaníliapor
- nagy csipet só
( A cikk megjelent a Kisalföld Gasztro Magazin 2014. december 10-i számában )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése