2014. május 22., csütörtök

Semmi sem az, aminek látszik

"Megesik, hogy nincs nálad éppen
a kulcs ami nyitná a zárat a gépen
ami zuhan, mint a fejsze, a nyele nélkül
mindegy, milyen hős az ember, beleszédül
Vagy itt van ez a nap, mit lapra rak
aki keveri a kártyát, az nem te vagy
mert lehet, hogy most gyenge, de holnap jobb lesz
ne nézz a tegnapodra

Minden változik, és semmi sem az, aminek látszik
a felhő is eltűnik majd... "

... az új krumpli meg céklának tünteti fel magát. Mert minden változik, a változás maga az élet, legalábbis sokunk élete ;-)
A sűrű napok meg csak telnek, anyagot végképp nincs időm festeni, akkor legalább az újburgonyát fessük már be na, hogy semmi ne legyen az, ami... bolond ez a nő halljátok csak, aki bennem lakik, de jó vele együtt élni ;-)




Zsenge karalábé-borsó főzelék, céklának látszó újburgonyával ( 2 főre ):

főzelékhez:
- 1 ek. kókuszzsír
- 20 dkg kifejtett zsenge borsó
- 1 egész karalábé
- 1-2 szem újburgonya
- 1 póréhagyma vagy főzőhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 lestyán levél
- egy csésze napraforgó beáztatva
- 2 ek. kukoricakeményítő
- só, bors, natúr vegamix, őrölt rozmaring

céklás burgonyához:
- 1 ek. olívaolaj
- 1 kisebb cékla leve
- 1/2 kg újburgonya
- 1 kisebb fej hagyma
- kis darab friss gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt koriander
- tálaláshoz friss koriander zöld és pirított szezámmag

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Először a főzeléket tesszük fel a tűzhelyre. A lábosunkba víz és a zsiradék elegyén megfonnyasztjuk a hagymát és belenyomjuk a fokhagymát. Sózzuk és meghintjük a vegamixszel. A hasábokra vágott karalábét, a kockákra vágott újburgonyát és a kifejtett borsó szemeket beletesszük a lábosba és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Apróra vágjuk a lestyán leveleket és az is a lábosba dobjuk, a rozmaring se maradjon ki!  Nem kell hozzá sok idő, hogy a benne lévők megpuhuljanak. Amikor kész, egy tölcsére turmixba kiveszünk a főzelékből egy merőkanálnyit, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt és az előre beáztatott napraforgó magot és krémesre turmixoljuk. Visszaöntjük  a lábosba és összemelegítjük az egészet. 

A többi újburgonyát is apró kockákra vágjuk. A cékla levét pedig gyümölcscentrifugán kipréseljük. Teflonos serpenyőbe egy evőkanál olivaolajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, a friss gyömbért is ráreszeljük. Rádobjuk a burgonya kockákat és egy kicsi cékla levet is öntünk alá., őrölt korianderrel fűszerezzük.  Alaposan átkeverjük, amikor is a cékla megszínezi a burgonyánkat. Közepes hőfokon pirítjuk a krumplit és ahogy a cékla lé párolog, folyamatosan pótoljuk alatta. ( A maradékot megihatjuk a végén ). Intenzív ízvilágú tüzes temperamentumú serpenyős burgonya lesz a végeredmény. 

A két ételt ne keverjük össze, inkább egymás mellett tálaljuk a tányéron, friss koriander zölddel valamint pirított szezámmaggal hintsük meg. Nem csak szép, de finom is. Főzés közben kötény kötelező... és lehetőleg ne fehér nadrágban, az öletekből eszegetve fogyasszátok el az udvaron... egy ilyen bolond elég a világba!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése