Kétségtelen, de a zöldségalapú táplálkozásnak a legnagyobb kihívás
a téli hónapok. A napfényes órák száma minimális, a friss levegőn való szabad mozgás korlátokba
ütközik és mellé még ott van plusz frusztrációnak az egyre üresedő
kamrapolc. Ebben a színtelenségben
kénytelenek vagyunk ökológia lábnyomunkat növelve olyan termékeket is
megvásárolni, ami több ezer (tízezer!) kilómétert utazott a multi polcáig,
vagy?! Válasszuk a B verziót! Főzzünk tápláló ételt abból amink van a
konyhatechnika és a fűszerek változatosságát kihasználva. Három könnyen
beszerezhető alapanyagot választottam ennek bemutatására: cékla, burgonya és
alma a hozzávalóim. Nem kell megijedni, nem bébipürét fogunk készíteni belőlük!
Az innováció az egyik kedvenc játékom, (nem csak) a konyha területén, amikor egy
régi, hagyományos ételt új, táplálkozástudományi alapon korszerűbb
konyhatechnikával készítünk el, a fantáziánkat is igénybe véve, ízeket,
fűszereket harmóniába állítva, ügyelve a részletekre. Nyilván az ízlés
szubjektív dolog, így a recept legyen puszta útmutatás, ahogy én
szeretem.
A régi étel, amit megújítunk nem más, mint a beré, tócsni,
krumplilángos… azt hiszem ezt az ételt, ahány konyha, annyi elnevezés illeti. Internetes barátunk szerint : „A legvalószínűbb feltételezés szerint a
tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka
név után a legelterjedtebb. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a
népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott
jutni.”
A
korszerű táplálkozás kevésbé preferálja a bő zsiradékban sütést, mint
konyhatechnikai folyamatot. Sajnos ennek az ételnek a készítése során az
alapanyagok nagy mennyiségben magukba szívják az olajat és ezen a papírtörlővel
való leitatás sem segít. Próbáljuk ki a sütőpapírral bélelt sütőlemezen való
elkészítést. Meglepő, de nem lesz száraz a végeredmény, a lepények átsülnek,
ropogósak és egyben könnyebben emészthetőbbek a szervezetünk számára.
Burgonyalepény hozzávalói (4 főre):
- 50 dkg burgonya
- 10 cm-es darab póréhagyma
- 8 dkg rizsliszt
- 1 tojás ( pár ek. vízzel kiváltható )
- só, bors, frissen őrölt szerecsendió
- 1 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 1 dkg vaj vagy kókuszzsír
Céklás hummusz:
- közepes sült cékla
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- ½ tk. római kömény
- 10 dkg főtt csicseriborsó
- 1 ek. tahini paszta ( vagy száraz
serpenyőben megpirított szezámmag )
- 1 tk. citromlé
- só, frissen őrölt bors
- víz
Forró fahájas alma:
- 2 alma
- 1 ek. méz
- 1 tk. kókuszolaj vagy vaj
- őrölt fahéj
Tálaláshoz hirtelen sütött zsályaleveleket javaslok.
Hámozzuk meg a burgonyát és ha nem ipari mennyiséget
készítünk, akkor a nagy lyukú reszelő helyett válasszuk a julienne=gyufaszálra
darabolást. Az eredmény egy szofisztikáltabb küllemű lepény lesz. A hagymát is vágjuk
apró kockákra. Egy tálba keverjük össze a liszttel, tojással és fűszerekkel,
majd kb. 10 cm átmérőjű lepényeket formázzunk vizes kézzel és sorakoztassuk a
sütőlemezre. Minden egyes lepény közepére tegyünk egy kis darab vajforgácsot,
majd mehet 20-25 percre a 175 fokra előmelegített sütőbe.
Aki megfogadta a rovat eddig megjelent számainak praktikáit,
az most a hűtőből előveszi a sült céklát, mert ahogy már mondottam, annak minden
hűtőben lenni kell… Ennek elmulasztása esetén a céklát alaposan tisztítsuk meg
a föld szennyeződéstől és csomagoljuk be alufóliába. Süssük 60-70 percig 200
fokon. Ez így nem túl gazdaságos folyamat, ezért is érdemes megfogadni, hogy a
hétvégi konyhaüzemben, amikor több étel, sütemény készül, ugyanezen
hőmennyiséggel a sült céklák is elkészülhetnek, az egyéb ételek mellett. A
kihűlt céklákat megpucoljuk és a többi hozzávalóval egy tölcséres turmixban
simára járatjuk. Vizet apránként adagoljuk hozzá, kizárólag annyit, amennyi a
krémes állaghoz szükséges.
Az almát vágjuk gerezdekre, majd keresztbe vékony szeletekre.
Egy teflon serpenyőben olvasszuk fel a zsiradékot és dobjuk rá az almát,
szórjuk meg bőségesen fahéjjal. Az almákat kb. öt perc alatt pirítsuk meg, a
végén csurgassuk rá a mézet. Forrón tálaljuk a burgonya lepények mellé halmozva.
Egyszerű és színes fogás ebben a szürke télben. Jó étvágyat hozzá!
forrás: Krautkopf
·
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése