Egy írás szerint: „Az amerikaiak a zabpelyhet úgy eszik, hogy
megfőzik előbb, vagy sütőben megpirítják.” Nocsak, ezek az amcsik tudnak
valamit, nem eszik a gabonát nyersen! A főtt változat egyszerű magyar
kifejezéssel illetve nem más, mint a zabkása. A boltok polcán lévő (hőkezelés
nélküli ) müzlik helyett pedig bátran fogjunk bele a crunchy granola, magyarul
ropogós müzli készítésébe. Kis mennyiséggel nem érdemes bajlódni, a sült
müzli légmentes üvegekben 1-2 hétig eláll, bár a szavatossági időt otthoni
körülmények között még nem sikerült tesztelnem, a gyerekek mindig hamarabb
megették a lesütött adagot.
Banános granola:
250 g zabpehely
80 g durvára vágott mandula
80 g tökmag, napraforgó
2 nagyon érett banán
3 ek. kókuszolaj
2 ek. méz vagy juharszirup
½ tk. vanília őrlemény
csipet só
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Béleljünk ki egy tepsit
sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tálba keverjük össze
a száraz hozzávalókat, míg egy kisebb edénybe a folyékonyakat. A kezünkkel
alaposan dolgozzuk össze a száraz és a nedves hozzávalókat. A banánt villával
pürésítsük és azt is keverjük hozzá a masszához, majd egyenletes rétegben
terítsük el a sütőlemezen. Süssük 15-20 percig, de félidőkor keverjük át
egyszer. Folyamatosan ellenőrizzük, mert a méz miatt könnyen megéghet. Hagyjuk
teljesen kihűlni és csak ezután tegyük légmentesen zárható üvegbe.
Aszalványokkal dúsíthatjuk ( pl. mazsola, aszaltáfonya, aszaltmeggy,
aszaltananász, stb ). Csokirajongók durvára vágott csokidarabokat is tehetnek a
keverékbe.
Ráérős reggeleken királyi módon
tálalhatjuk a granolát. Ehhez egy
szuperfoodnak felcimkézett élelmiszert ajánlok, a chia magot: nagy erőt egy
piciny magban. Az ára senkit ne riasszon vissza, cirka 100 Ft-ba kerül napi egy
evőkanálnyi adag, amiről azt kell tudni, hogy teljes értékű fehérjeforrás,
kitűnő rostforrás, tele van kalciummal és ötszörös mennyiségű vas van benne,
mint a spenótban. Az ételek ízét nem befolyásolja, teljesen semleges ízű. Ár-érték
aránya magasan a péksütemények felett áll.
Chia puding:
250 ml tej ( opcionálisan
zab-,rizs- vagy mandulatejet )
4 ek. chia mag
½ citrom héja ( bio)
Meleg alma-mag
keverék:
1-2 ek. vaj vagy kókuszolaj
1-2 ek. méz vagy juharszirup
1 nagy alma
50 g napraforgó, 50 g tökmag, 50
g szezámmag
½ tk. fahéj
csipet őrölt gyömbér
csipet só
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A chia puding hozzávalóit
alaposan összekeverjük és hagyjuk állni a hűtőben, hogy a magok megduzzadjanak.
A meleg almás keveréket egy teflonos serpenyőben készítjük el. Felolvasztjuk a
zsiradékot és rádobjuk az apró kockákra vágott almát a magokkal és a
fűszerekkel. 5 percig pároljuk, míg az alma kicsit karamellizálódik, a magok
pedig ropogóssá válnak. Ezek után jöhet a rétegezés poharakba. Alulra egy kanál
chia puding ( koncentrált erő ), majd néhány kanál natúr joghurt. Mindezek
tetejébe az előre elkészített granola, majd a meleg alma-mag keverék. Ha a
kamra polcán találunk dugiban lekvárkülönlegességet, azt is vegyük elő. Mondjuk
egy cukormentes citromos füge lekvárhoz mit szóltok? Januárban mi így
indítottuk az évet. Mit is kívánhatnék ennél többet: chia magban és granolában
gazdagot!
Tipp: kisebb, zárható üvegben
rétegezve magunkkal vihetjük, szorgos munkanapok tízóraijának kitűnő, csak a
kanalat ne feledjük otthon.
forrás: green kitchen stories
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése